Smakowity pomysł na grilla
Któż z nas, wyczuwając aromat dymu i pieczonego mięsa nie nabiera ochoty na skosztowanie grillowanych specjałów?

Wśród serwowanych potraw, zazwyczaj odnaleźć możemy kiełbasę, pierś z kurczaka, kaszankę oraz pieczone warzywa. Prawdziwą królową grillowego stołu jest jednak karkówka, bez której niektórzy nie mogą wyobrazić sobie grillowej imprezy. Serwowana z warzywami, masłem ziołowym i sałatką colesław, może stać się prawdziwą gratką dla niejednego konesera pieczonych potraw. Sprawdź nasz przepis!
Karkówka grillowana z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym, podawana z sałatką coleslaw
Składniki
- 1 opakowanie karkówki np. z Kubełka Pyszności ZM Pekpol
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 8 zielonych szparagów
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki świeżego tymianku (same listki)
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Pół kostki masła
- 1/4 Białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- garść szpinaku
- 200 ml jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę obieramy i razem z cukinią kroimy na 1 cm plastry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i delikatnie obieramy ze skórki. Czosnek i zioła siekamy. Połowę ziół i połowę czosnku mieszamy z oliwą. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, umieszczamy w misce i dodajemy oliwę z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Miękkie masło mieszamy z pozostałym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i schładzany w lodówce co najmniej 30 minut.
Kapustę siekamy w drobne piórka, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy w drobną kostkę, szpinak jak nam wygodnie. Z jogurtu, cytryny i miodu przygotowujemy dresing. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy warzywa, dressing i natkę pietruszki.
Karkówkę i wszystkie warzywa układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 20 minut. Podajemy z masłem ziołowym i sałatką coleslaw.
Smacznego!