Smalec domowej roboty
Nie ma nic lepszego, niż prawdziwy, wiejski smalczyk ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Można spróbować odtworzyć te smaki w domowym zaciszu - efekt będzie zachwycający.
1. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy, kroimy drobno (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Drobno kroimy też słoninę.
2. Rozdrobnioną słoninę umieszczamy w garnku o grubym dnie. Stawiamy garnek na niedużym ogniu i wytapiamy słoninę (do czasu, aż skwarki staną się złociste), co jakiś czas mieszamy.
3. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek, smażymy wszystko razem 1-2 minuty, po czym zestawiamy całość z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Przelewamy lekko przestudzony smalec do słoika/słoików, zakręcamy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
4. Przestudzony smalec nadaje się już na kanapki, doskonale będzie się komponował z kiszonymi ogórkami.