Reklama

Reklama

Smalec domowej roboty

Nie ma nic lepszego, niż prawdziwy, wiejski smalczyk ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Można spróbować odtworzyć te smaki w domowym zaciszu - efekt będzie zachwycający.

Składniki

  • 1/2 kg słoniny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • do podania - pieczywo i ogórki kiszone

1. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy, kroimy drobno (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Drobno kroimy też słoninę.

2. Rozdrobnioną słoninę umieszczamy w garnku o grubym dnie. Stawiamy garnek na niedużym ogniu i wytapiamy słoninę (do czasu, aż skwarki staną się złociste), co jakiś czas mieszamy. 

3. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek, smażymy wszystko razem 1-2 minuty, po czym zestawiamy całość z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Przelewamy lekko przestudzony smalec do słoika/słoików, zakręcamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. 

4. Przestudzony smalec nadaje się już na kanapki, doskonale będzie się komponował z kiszonymi ogórkami.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje