Smażona ryba z remuladą
Prosty i pyszny obiad.
Składniki:
- 4 filety rybne
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 ogórek
- Pół pęczka szczypiorku
- Koperek
- 6 łyżek majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- Pieprz
- 800 g ziemniaków
- Natka pietruszki
- 1 cytryna
- 80 g mąki
- 100 g bułki tartej
- 3-4 łyżki oleju
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
Filety skropić sokiem z cytryny i posolić. Jajo ugotować na twardo. Jajko, ogórka, cebulę pokroić w kostkę. Zioła drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Cytrynę pokroić w plasterki. Dwa jajka roztrzepać. Rybę panierować w mące, jajku, i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Plasterki cytryny usmażyć na maśle.
Rybę podawać z ziemniakami sosem i plasterkami cytryny.