Smażone pomidory z jajkami sadzonymi
Sycą na długo.
Składniki:
- łyżka oleju
- średnia czerwona cebula
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka kolendry
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
- 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 400 g cieciorki, może być z puszki
- 1/3 szklanki posiekanej kolendry
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie:
1. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć posiekaną cebulę. Podsmażaj około 3 minut.
2. Dodaj czosnek. Podsmaż krótko.
3. Wymieszaj pomidory z ciecierzycą. Przełóż na patelnię z cebulką. Podgotuj. Dodaj przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Zrób dwa dołki, do każdego wbij jajko. Przykryj pokrywką i gotuj, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Po wierzchu posyp kolendrą lub natką.
Nasza rada: do dania możesz podać grzanki i sos jogurtowy. Doskonale uzupełnią smak. Możesz też posypać odrobiną sera żółtego i wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Na wierzchu utworzy się apetyczna skorupka.