Smażone śledzie z puree
Idealnym dodatkiem będą karmelizowane gruszki – obsmażone w cukrze trzcinowym z dodatkiem świeżego rozmarynu.
Składniki:
- 600 g świeżych filetów śledziowych
- 75 g gruboziarnistej musztardy
- 75 g mąki żytniej
- sól
PUREE:
- 350 g białej kapusty
- 300 g ziemniaków
- 500 ml wody
- łyżka masła
- skórka starta z cytryny
- sól
Przygotowanie:
1. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Umyj kapustę i pokrój. Zalej wodą, posól. Przykryj i gotuj, aż woda się wygotuje, a warzywa rozpadną się do purée (ok. 20 minut). Na 5 minut przed końcem odkryj. Dodaj masło i skórkę z cytryny, wymieszaj.
2. Ułóż filety na desce do krojenia, skórą do spodu. Posyp mięso solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Wysyp mąkę na płaski talerz. Obtocz filety w mące z obu stron.
3. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż śledzie z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące (5-8 minut). Podawaj z gorącym purée.