Reklama

Reklama

Smażony kalafior

Na ciepło smakuje wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: ok. 25 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • po sporej szczypcie curry, gałki muszkatołowej i kurkumy
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, umyj pod bieżącą wodą. Podziel na porcje. W garnku zagotuj 2 litry wody z mlekiem oraz sporą szczyptą soli. Wrzuć porcje kalafiora. Gotuj kilkanaście minut. Uważaj, by różyczki się nie rozpadły. 

2. Ugotowane porcje kalafiora wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową, umieść na sicie. Pozostaw do całkowitego osączenia. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Możesz też obrać ząbki z osłonek i bardzo drobno je posiekać. 

3. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Wsyp po szczypcie curry, gałki muszkatołowej i kurkumy. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, wrzuć porcje kalafiora. Smaż, delikatnie mieszając. 

4. Zrumienione różyczki dopraw do smaku solą. Zdejmij z patelni. Umyj, osusz i drobno posiekaj listki bazylii. Wrzuć je na patelnię po smażeniu kalafiora. Chwilę ogrzewaj. Dodaj do przygotowanego warzywa. Wymieszaj i od razu podawaj na stół.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje