Składniki: - 1/2 opakowania makaronu kolanka, - 15 dag wędzonego boczku, - 1 brokuł, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka oleju, - 4 łyżki masła, - sól, pieprz, - 3 łyżki parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotować aldente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, schłodzić w zimnej wodzie, przelać olejem. Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie aby zachowały kolor. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła smażyć makaron 3-4 minuty. W tym samym czasie na drugiej patelni, na pozostałym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać boczek i po chwili smażenia brokuły, doprawić solą i pieprzem i połączyć z makaronem. Danie podawać posypane parmezanem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.