Reklama

Reklama

Smażony ryż z warzywami

Pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje również "solo".

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 cebulki dymki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta cukru
  • olej lub oliwa do smażenia
  • dodatki do wyboru: mrożona mieszanka warzyw, groszek mrożony, brokuł, kalafior, papryka, marchewka, fasolka szparagowa

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonym wrzątku wraz z łyżeczką kurkumy, krócej o 2 min niż podano na opakowaniu. 

Na dużej patelni rozgrzać mocno olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażamy przez chwilę i dodać najtwardsze warzywa (np.: marchewka, kalafior).  Mieszać od czasu do czasu, dodać jeszcze resztę warzyw i pokrojoną dymkę. 

Ugotowany ryż odcedzić i wsypać na patelnię. Polać całość sosem z 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oleju, chili, imbiru, cukru i wyciśniętych czosnków. Mieszamy całość. Smażony ryż można posypać natką pietruszki lub sezamem. Podawać od razu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje