Smażony ryż z warzywami

Pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje również "solo".

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonym wrzątku wraz z łyżeczką kurkumy, krócej o 2 min niż podano na opakowaniu. 

Na dużej patelni rozgrzać mocno olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażamy przez chwilę i dodać najtwardsze warzywa (np.: marchewka, kalafior).  Mieszać od czasu do czasu, dodać jeszcze resztę warzyw i pokrojoną dymkę. 

Ugotowany ryż odcedzić i wsypać na patelnię. Polać całość sosem z 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oleju, chili, imbiru, cukru i wyciśniętych czosnków. Mieszamy całość. Smażony ryż można posypać natką pietruszki lub sezamem. Podawać od razu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas