Smażony ryż z warzywami
Pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje również "solo".

Składniki
- 2 torebki ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 cebulki dymki
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- szczypta cukru
- olej lub oliwa do smażenia
- dodatki do wyboru: mrożona mieszanka warzyw, groszek mrożony, brokuł, kalafior, papryka, marchewka, fasolka szparagowa
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w osolonym wrzątku wraz z łyżeczką kurkumy, krócej o 2 min niż podano na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać mocno olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażamy przez chwilę i dodać najtwardsze warzywa (np.: marchewka, kalafior). Mieszać od czasu do czasu, dodać jeszcze resztę warzyw i pokrojoną dymkę. Ugotowany ryż odcedzić i wsypać na patelnię. Polać całość sosem z 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oleju, chili, imbiru, cukru i wyciśniętych czosnków. Mieszamy całość. Smażony ryż można posypać natką pietruszki lub sezamem. Podawać od razu.