Śniadanie palce lizać! Pomysły na najważniejszy posiłek dnia

Idealne śniadanie? Dość lekkie, ale dodające energii na cały dzień. Smaczne i w miarę szybkie w przygotowaniu. Spełnienie tych wszystkich warunków jest możliwe. Oto pomysły na najważniejszy posiłek dnia!

Domowa granola, fot. Malwina Zaborowska
Domowa granola, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Domowa granola

Czyli nic innego jak chrupiące, prażone musli. Możemy je zalać mlekiem, jeść w towarzystwie jogurtu lub sezonowych owoców.

Składniki: 200 g płatków owsianych, 200 g płatków kukurydzianych, 50 g suszonych bananów, 50 g migdałów, 50 g orzechów nerkowca, 25 g rodzynek, 25 g pestek z dyni, 3 łyżki sezamu, około 15 suszonych moreli, 8 łyżek miodu, 2 łyżki oleju roślinnego, łyżeczka wiórek kokosowych;

Przygotowanie: Miód i olej podgrzewamy w garnuszku, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Polewamy tym zmieszane ze sobą, suche składniki - poza rodzynkami, wiórkami i sezamem. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 150 stopni (około 40 minut), mieszając co jakiś czas. Po ostudzeniu dodajemy rodzynki, sezam i wiórki. Wszystko przesypujemy np. do słoja. Granolę możemy przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Twarożek w dwóch smakach

Twarożek w dwóch smakach, fot. Malwina Zaborowska
Twarożek w dwóch smakach, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Twarożek ze świeżym, razowym pieczywem tworzy idealny, śniadaniowy duet. W obu odsłonach zdrowy i smaczny. Z wędzoną makrelą - nazywany "awanturką" - jest bardzo sycący. Ten z karmelizowaną gruszką jest lżejszy, podbije podniebienia łasuchów.

Składniki na "awanturkę": 150 g twarogu, wędzona makrela, cebula, sól, pieprz, mały pęczek szczypiorku;

Przygotowanie: Obieramy rybę, usuwamy z niej ości, rozdrabniamy. Łączymy z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy do twarożku. Mieszamy, przyprawiamy, posypujemy szczypiorkiem.

Składniki na twarożek z gruszką: 150 g twarogu, 1 duża gruszka, 4 łyżki miodu, łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie: Gruszkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy miód i sok z cytryny. Następnie dokładamy pokrojoną gruszkę, podsmażamy na małym ogniu, aż zmięknie. Przestudzoną dodajemy do twarożku, mieszamy.

Malwina Zaborowska

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas