Śniadaniowa rybka
1. W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć delikatnie jajka i ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, ostudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skorupek.
2. Dwa kwadratowe plastry żółtego sera pozostaw w całości, trzeci przekrój po przekątnej na dwa trójkąty. Ułóż na talerzykach, tworząc zarys rybek z ogonkami.
3. Pomidorki koktajlowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w plasterki. Z części pomidorków oraz pokrojonych jajek zrób rybie łuski. Ułóż na serze.
4. Oliwki pokrój w plasterki. Oczyszczoną marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Liście sałaty lub kapusty opłucz, osusz, poszatkuj. Wymieszaj z oliwkami, marchewką i resztą pomidorków. Dopraw olejem, solą i pieprzem. Zrób staw dla rybek.
Aby tarcie miękkiego sera było łatwiejsze, włóż go na kwadrans do zamrażarki. By zapobiec szybkiemu pleśnieniu sera, umieść go w pudełku z kostką cukru. Wchłonie ona wytwarzaną przez ser wilgoć.