Składniki na jedną porcję: - 60 g rodzynek, - laska wanilii, - 150 brązowego cukru, - 100 g melasy, - 3 łyżki oleju rzepakowego, - 280 g powidła śliwkowego, - 2 białka, - 2 jajka, - 225 g płatków owsianych, - 150 g otrębów owsianych, - 240 g mąki pszennej z pełnego przemiału, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - papier do pieczenia Przygotowanie: Rodzynki namaczać w wodzie przez ok. 20 minut. Laskę wanilii rozciąć, miąższ wyskrobać. Cukier, melasę, olej, powidło, białka, jajka, miąższ z wanilii, płatki i otręby owsiane, mąkę i proszek do pieczenia włożyć do miski. Dodać osączone rodzynki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (łyżka na ciastko). Piec ok. 20 minut w 175 st. C. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal