Soczewica po irlandzku
Z ciemnym piwem.
Składniki:
- 0,33 l ciemnego piwa (np. Guinness)
- 500 g soczewicy
- 400 g karkówki wieprzowej
- pęczek włoszczyzny
- 500 g ziemniaków
- 6 debreczynek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz, cukier
- tymianek do dekoracjiPrzygotowanie:
Do piwa dolać 330 ml wody, wsypać soczewicę i odstawić na 2 godziny. Karkówkę umieścić w dużym rondlu, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i gotować ok 15 minut. Włoszczyznę obrać i pokroić (marchewkę i pora w plasterki, selera w kostkę) Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kiełbaski w plasterki. Ziemniaki, tymianek, kiełbaski i marchewki, dodać do rondla i gotować dalsze 5 minut. Karkówkę wyjąć i lekko przestudzić. W tym czasie dodać selera i pora i gotować jeszcze 5-7 minut. Karkówkę pokroić w kostkę i ponownie dodać do potrawy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowane tymiankiem.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 2100 kJ/502 kcal