Soczyście limonkowy

Serniki uwielbiają i duzi, i mali. W dzisiejszym przepisie limonkowy, w stylu sycylijskim.

Taki sernik ma mocno orzeźwiający smak, więc jest idealny na upał
Taki sernik ma mocno orzeźwiający smak, więc jest idealny na upał 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 7,5 dag masła,
  • 15 dag herbatników,
  • 3 limonki
  • 1 pomarańcza,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 50 dag mielonego twarogu,
  • 20 dag białego cukru,
  • 2 torebki cukru wanilinowego,
  • 5 jajek,
  • 3 dag mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • tłuszcz do posmarowania formy.

Sposób przygotowania:

Masło stopić, wystudzić. Herbatniki drobniutko pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciastkową, mocno dociskając dłonią. Wstawić na 30 minut do lodówki. Limonki i pomarańczę sparzyć, wytrzeć do sucha. Z dwóch limonek i pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Sok i skórkę z cytrusów wymieszać ze zmielonym twarogiem, serkiem mascarpone, białym cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć na gładko. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60-70 minut. Wystudzić.

Ostatnią limonkę pokroić w plasterki. Brązowy cukier wymieszać z 75 ml wody, zagotować. Do syropu porcjami wkładać plasterki limonki. Gotować je po 1-2 minuty. Potem wyjąć, odsączyć z cukrowego syropu, wy-studzić. Udekorować nimi gotowy sernik. Ciasto skropić pozostałym syropem. 

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas