Soczyście limonkowy
Serniki uwielbiają i duzi, i mali. W dzisiejszym przepisie limonkowy, w stylu sycylijskim.
Składniki:
- 7,5 dag masła,
- 15 dag herbatników,
- 3 limonki
- 1 pomarańcza,
- 25 dag serka mascarpone,
- 50 dag mielonego twarogu,
- 20 dag białego cukru,
- 2 torebki cukru wanilinowego,
- 5 jajek,
- 3 dag mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- tłuszcz do posmarowania formy.
Sposób przygotowania:
Masło stopić, wystudzić. Herbatniki drobniutko pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciastkową, mocno dociskając dłonią. Wstawić na 30 minut do lodówki. Limonki i pomarańczę sparzyć, wytrzeć do sucha. Z dwóch limonek i pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Sok i skórkę z cytrusów wymieszać ze zmielonym twarogiem, serkiem mascarpone, białym cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć na gładko. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60-70 minut. Wystudzić.
Ostatnią limonkę pokroić w plasterki. Brązowy cukier wymieszać z 75 ml wody, zagotować. Do syropu porcjami wkładać plasterki limonki. Gotować je po 1-2 minuty. Potem wyjąć, odsączyć z cukrowego syropu, wy-studzić. Udekorować nimi gotowy sernik. Ciasto skropić pozostałym syropem.