Soczyste kofty z ziołami
Cebulę zrumień na maśle, odstaw do ostygnięcia.
Składniki dla 4 osób:
- 500 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 garść posiekanych listków świeżej mięty sok i skórka starta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę zrumień na maśle, odstaw do ostygnięcia. Mięso przełóż do miski i połącz z jajkiem. Dodaj odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, miętę, skórkę cytrynową i przyprawy. Porcje mięsa wielkości kotleta owijaj wokół wcześniej namoczonych patyczków, tak aby powstały wałeczki. Grilluj je ok. 10-15 minut ze wszystkich stron do zrumienienia.
Czas przygotowania: ok. 25 minut