Soki, napoje i nektary: Jedne szkodzą, a inne wspierają zdrowie

Sklepowe półki uginają się od rozmaitych produktów, które szybko gaszą pragnienie. Najczęściej sięgamy po soki, napoje albo nektary owocowe. Są one szczególnie popularne, bo produkuje się je z owoców, stanowiących źródło wielu cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Niestety, wielu wytwórców stosuje triki, które zmniejszają koszty produkcji i sprawiają, że napoje mają wydłużoną datę przydatności do spożycia. Czy warto po nie sięgać? Czy wspierają nasze zdrowia? Których powinniśmy się bezwzględnie wystrzegać? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Sok owocowy
Sok owocowy ©123RF/PICSEL
Soki do zadań specjalnychInteria.tv

Soki owocowe

Soki owocowo-warzywne
©123RF/PICSEL

Soki owocowe wspaniale nawadniają organizm i są źródłem niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Jednak chcąc zyskać pewność, że są dla nas bezpieczne, powinniśmy uważnie czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach oraz butelkach. Soki powinny zawierać jedynie naturalne składniki oraz być pozbawione jakichkolwiek dodatków. Najbardziej szkodliwe są słodziki, barwniki oraz syntetyczne aromaty. Napoje otrzymane z koncentratu nie są dla nas szkodliwe, gdyż ich bazę stanowią surowce pozyskiwane z wyciskanych owoców.

Nektary owocowe

Nektar owocowy
©123RF/PICSEL

Nektar owocowy to napój wytwarzany z soku owocowego z dodatkiem wody. Niestety, przy jego produkcji dozwolone jest użycie substancji, które mają za zadanie podkreślić jego smak oraz wydłużyć jego trwałość, dlatego często można znaleźć w nich słodziki oraz substancje smakowe. Aby otrzymać nektar, rozcieńcza się koncentrat owocowy, którego zawartość procentowa waha się między 50 a 25 procentami. Pozwala to obniżyć koszty produkcji i małym sumptem stworzyć produkt, który przyniesie zysk. Inni zaś tłumaczą ich obecność niemożnością stworzenia napojów z niektórych owoców albo ich zbyt intensywnym smakiem, który w skondensowanej formie jest bardzo charakterystyczny. Należą do nich m.in. banany, czarna porzeczka, czy mango.

Napoje owocowe

Napoje owoce zawierają najmniej naturalnych składników. Badania wykazały, że w wyrobach niektórych producentów obecność soku nie przekracza pięciu procent. Niestety, nie istnieją regulacje, które zakazują stosowania szkodliwych dodatków, dlatego niektóre napoje owocowe nafaszerowane są cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, sztucznymi aromatami oraz konserwantami. Do takich produktów zalicza się przede wszystkim wody smakowe, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób metabolicznych oraz tych związanych z układem krążenia i neurologicznym.

Czym najlepiej ugasić pragnienie?

Sok z buraka
©123RF/PICSEL

Aby szybko ugasić pragnienie, warto sięgać po produkty, które mają najprostszy skład. Nie powinny zawierać substancji szkodliwych, a zwłaszcza konserwantów słodzików i syntetycznych aromatów. Najlepiej postawić na soki przecierowe, które posiadają cząstki owoców i tym samym dostarczają niezbędnych witamin oraz błonnika. Ten ostatni zbawiennie wpływa na układ trawienia; reguluje jego pracę i pomaga jelitom sprawniej wchłaniać cenne wartości odżywcze.

Soki warzywne

Niesłabnącą popularnością cieszą się soki warzywne. Niestety, nie zawsze przy ich produkcji są stosowane restrykcyjne zasady i poza witaminami mogą zawierać niemal każdą substancję, w tym szkodliwe konserwanty, barwniki czy aromaty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas