Sorbet na bazie cydru
Lody jakich jeszcze nie jadłeś!
Składniki:
- 1 butelka cydru np. Green Mill
- 200 g cukru brązowego
- 5 szt. goździków
- 1 laska cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Cydr wraz z cukrem, goździkami i cynamonem lekko podgrzewamy w garnku. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z ½ cytryny i chłodzimy całość.
2. Cydr przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się przypraw.
3. Lody możemy przyrządzić na dwa sposoby - na patyczkach lub w większym naczyniu, jeśli chcemy je serwować w gałkach.
4. Lody na patyczkach - płyn wlewamy do plastikowych pojemniczków na pojedyncze lody na specjalnym plastikowym stelażu. Nie zapomnijmy o patyczkach! Całość wstawiamy do zamrażarki do czasu zmrożenia się masy.
5. Lody w gałkach - płyn wlewamy do miski i wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie dokładnie mieszamy. Mieszanie trzeba powtarzać co godzinę przez około 6 godzin. Gałki formować za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki.