Sos boloński po wegańsku
Posmakuje nawet największym mięsożercom!

Składniki
- 100 g granulatu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- łyżka bazylii
- szklanka wrzątku
- 3 łyżki oliwy
- cebula
- 2 liście laurowe
- 1-4 ząbków czosnku
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- 2 puszki pomidorów
- szklanka czerwonego wina
- szklanka bulionu warzywnego
- kilka łyżek mleka sojowego
- duża szczypta soli
- pieprz
- 500 g makaronu penne
4 osób
Sposób przygotowania
1. Granulat sojowy, sos sojowy i przyprawy zalej wrzątkiem. Wymieszaj, odstaw na 10 minut. 2. W rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i liście laurowe. Smaż, aż cebula zmięknie. Wrzuć posiekany czosnek, a następnie granulat. Smaż 10 minut, aż większość wody odparuje. Marchewkę zetrzyj na tarce, seler posiekaj. Dodaj je do rondla, duś 10 minut. Wlej pomidory i duś 20 minut. Wlej wino. 3. Gotuj sos około godziny, mieszając i podlewając bulionem. Dodaj mleko sojowe. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron, podaj z sosem.