Sos do spaghetti

Prawdziwy, domowy sos do spaghetti smakuje zupełnie inaczej niż gotowe wyroby w słoiczkach. Warto się o tym przekonać przygotowując własny.

Smakuje wybornie!
Smakuje wybornie!123RF/PICSEL

1. Pomidory nacinamy, sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde środki, blendujemy w wysokim naczyniu.

2. Cebulkę i ząbki czosnku kroimy drobno, podsmażamy na oleju w garnku. Dodajemy masę pomidorową, przecier i wszystkie pozostałe składniki, mieszamy. Smażymy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. W wersji optymalnej, podawanej przez autorów wielu klasycznych przepisów, sos ma się przygotowywać ok. 6-8 godzin. Jeśli nie możemy sobie na to pozwolić, skracamy ten czas i próbujemy, czy sos jest już dobry. Nie możemy pozwolić, by się przypalił, zbyt gęsty rozrzedzamy dodatkiem wody.

3. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas