Sos do spaghetti
Prawdziwy, domowy sos do spaghetti smakuje zupełnie inaczej niż gotowe wyroby w słoiczkach. Warto się o tym przekonać przygotowując własny.

Składniki
- 5 pomidorów
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 garść startego żółtego sera
- 2 liście laurowe
- 1 garść suszonej pietruszki
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
1. Pomidory nacinamy, sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde środki, blendujemy w wysokim naczyniu.2. Cebulkę i ząbki czosnku kroimy drobno, podsmażamy na oleju w garnku. Dodajemy masę pomidorową, przecier i wszystkie pozostałe składniki, mieszamy. Smażymy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. W wersji optymalnej, podawanej przez autorów wielu klasycznych przepisów, sos ma się przygotowywać ok. 6-8 godzin. Jeśli nie możemy sobie na to pozwolić, skracamy ten czas i próbujemy, czy sos jest już dobry. Nie możemy pozwolić, by się przypalił, zbyt gęsty rozrzedzamy dodatkiem wody.3. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron.