Reklama

Reklama

Sos do spaghetti

Prawdziwy, domowy sos do spaghetti smakuje zupełnie inaczej niż gotowe wyroby w słoiczkach. Warto się o tym przekonać przygotowując własny.

Czas przyrządzenia: 120 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 5 pomidorów
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 garść startego żółtego sera
  • 2 liście laurowe
  • 1 garść suszonej pietruszki
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju

1. Pomidory nacinamy, sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde środki, blendujemy w wysokim naczyniu.

2. Cebulkę i ząbki czosnku kroimy drobno, podsmażamy na oleju w garnku. Dodajemy masę pomidorową, przecier i wszystkie pozostałe składniki, mieszamy. Smażymy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. W wersji optymalnej, podawanej przez autorów wielu klasycznych przepisów, sos ma się przygotowywać ok. 6-8 godzin. Jeśli nie możemy sobie na to pozwolić, skracamy ten czas i próbujemy, czy sos jest już dobry. Nie możemy pozwolić, by się przypalił, zbyt gęsty rozrzedzamy dodatkiem wody.

3. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje