Sos do spaghetti
Prawdziwy, domowy sos do spaghetti smakuje zupełnie inaczej niż gotowe wyroby w słoiczkach. Warto się o tym przekonać przygotowując własny.
1. Pomidory nacinamy, sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde środki, blendujemy w wysokim naczyniu.
2. Cebulkę i ząbki czosnku kroimy drobno, podsmażamy na oleju w garnku. Dodajemy masę pomidorową, przecier i wszystkie pozostałe składniki, mieszamy. Smażymy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. W wersji optymalnej, podawanej przez autorów wielu klasycznych przepisów, sos ma się przygotowywać ok. 6-8 godzin. Jeśli nie możemy sobie na to pozwolić, skracamy ten czas i próbujemy, czy sos jest już dobry. Nie możemy pozwolić, by się przypalił, zbyt gęsty rozrzedzamy dodatkiem wody.
3. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron.