Sos pomidorowy na 4 sposoby
Wypróbuj każdy z nich!
Sos pomidorowy z chili, oliwkami i tymiankiem
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów (850 ml)
- sól, pieprz, cukier
- 1 papryczka chili
- 50 g czarnych oliwek bez pestki
- 50 g zielonych oliwek nadziewanych papryką
- pół pęczka tymianku Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Chili pokroić w krążki, pestki odrzucić. Oliwki pokroić w plasterki. Tymianek drobno pokroić. Przygotowane składniki dodać do sosu i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Sos pomidorowy z orzeszkami piniowymi, pieczarkami i awokado
- 20 g orzeszków piniowych
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów 850 ml
- cukier
- małe awokado Przygotowanie:
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pieczarki poprzekrawać na pół i smażyć na oleju przez 3-4 minuty, doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę awokado. Posypać orzeszkami piniowymi i grubo zmielonym pieprzem.
Sos pomidorowy z mozzarellą, pesto i bazylią
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów 850 ml
- sól, pieprz
- cukier
- 4 gałązki bazylii
- 125 g sera mozzarella
- 2 łyżki pesto
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Dodać pokrojoną drobno bazylię, pokrojoną w kostkę mozzarellę i 2 łyżki pesto.
Z cytryną, karczochami i pietruszką
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów 850 ml
- sól, pieprz
- cukier
- pół pęczka pietruszki
- słoiczek (425 ml) karczochów
- 1 cytrynaPrzygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Z cytryny ściąć paseczki skórki. Dodać skórkę z cytryny, karczochy i drobno pokrojoną pietruszkę. Gotować jeszcze minutę.