Sos remoulade
Klasyczny sos.
- 1 żółtko,
- 1-2 łyżeczki średnio ostrej musztardy,
- 1 łyżka octu,
- sól,
- 300 ml oleju słonecznikowego,
- cebula,
- 100 g ogórków konserwowych,
- mały pęczek szczypiorku,
- 3 listki pietruszki,
- pieprz,
- 3-5 łyżek wody spod ogórków
Przygotowanie:
Jajka gotować 8 minut, przelać zimna wodą, obrać, pokroić w kostkę. Żółtko, łyżeczkę musztardy, ocet i pół łyżeczki soli wymieszać, olej dodawać najpierw po kropli, później cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Cebulę obrać. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Przygotowane składniki wmieszać do majonezu. Doprawić solą, pieprzem, wodą spod ogórków i musztardą.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 3150 kJ/752 kcal