Sosy do potraw: Zdrowe i niezdrowe, na co zwrócić uwagę?
Sosy i dressingi to niezastąpione dodatki do potraw, zwłaszcza mięs i warzyw. I chociaż nie wyobrażamy sobie zjedzenia jajek bez majonezu czy grillowanej kiełbasy bez keczupu, warto lepiej przyjrzeć się składnikom popularnych sosów. Wiele produktów zawiera bowiem spore ilości soli, cukru oraz konserwantów i ulepszaczy smaku. Jak wybrać zdrowy sos, by nie zwiększać kaloryczności posiłków?

Składniki
Sosy do mięs i sałatek z torebki

Sproszkowane sosy do mięs czy sałatek to zdecydowanie najgorszy wybór. Ich głównym składnikiem najczęściej jest sól, a także barwniki i ulepszacze smaku. Niektórzy producenci do ich produkcji używają także niezdrowych utwardzanych olejów (w tym tłuszczu palmowego), cukru, a nawet syropu glukozowo-fruktozowego. Podobnie jest z gotowymi sosami pomidorowymi do makaronów. Poza przecierem pomidorowym znajdziemy w nich znikome ilości ziół, za to sporo cukru, soli, modyfikowaną skrobię oraz konserwanty i substancje zagęszczające.
Majonez
Majonez jest smacznym, ale bardzo kalorycznym dodatkiem do potraw. W zaledwie łyżce sosu znajduje się aż 160 kalorii, co sprawia, że nawet najzdrowsza sałatka warzywna staje się bardzo tucząca. Głównym składnikiem majonezu jest tłuszcz, w tym nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi. A to zwiększa ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. W majonezie znajdziemy też cukier, sól, substancje konserwujące i barwniki. Z tego względu majonez powinien gościć na naszym stole jedynie okazjonalnie. Z powodzeniem można go zastąpić sosem na bazie jogurtu naturalnego czy jogurtu typu greckiego.
Składniki
Keczup

Keczup postrzegany jest jako zdrowy sos produkowany na bazie pomidorów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w niektórych produktach przecier pomidorowy stanowi mniej niż 40%, za to głównym składnikiem są cukry, w tym szkodliwy i uzależniający syrop glukozowo-fruktozowy. Innymi niezdrowymi dodatkami keczupu są sól i substancje konserwujące, takie jak benzoeasan sodu. Warto więc dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty z jak największą zawartością pomidorów, a także bez dodatku cukru. Dzięki temu nasz organizm przyswoi spore ilości likopenu (naturalnej substancji znajdującej się w pomidorach, która po obróbce termicznej wykazuje silne właściwości antynowotworowe).
Składniki
Jakie sosy są najzdrowsze?

Nietrudno się domyślić, że najzdrowsze są sosy i dressingi przygotowane samodzielnie na bazie roślinnych olejów i ziół. Do oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy lnianego wystarczy dodać mieszankę ulubionych ziół, na przykład bazylię, tymianek czy oregano. Taki delikatny dressing jest idealny do sałatek z surowych warzyw. Ciekawym zamiennikiem majonezu będzie też jogurt typu greckiego, humus zmieszany z ziołami i odrobiną oliwy lub zmiażdżone awokado z dodatkiem ziół. Są one kaloryczne, ale zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu i świetnie wpływają na serce. Z kolei do makaronu można dodać sos pesto przygotowany ze świeżej bazylii, czosnku, orzeszków pinii oraz oliwy z oliwek. To prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów.
Musztarda
Musztarda to jeden z najmniej kalorycznych sosów, a jej główny składnik – gorczyca – zawiera wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Wzmacnia też odporność i świetnie wpływa na układ nerwowy. Obniża poziom złego cholesterolu, co jest niezwykle korzystne dla serca. Wybierając musztardę, warto jednak zwrócić uwagę na jej skład i kupować produkty o niskiej zawartości cukru i soli.