Spaghetti carbonara
Pyszny przepis z włoskiej kuchni
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 75 g parmezanu
- pieprz
- sól
- opakowanie makaronu spaghetti
Przygotowanie:
1. Wlej na dużą, wysoką patelnię łyżkę oliwy i usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy boczek będzie chrupiący, dodaj do niego posiekany czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż przez pół minuty.
2. Ugotuj makaron. Odcedź i wrzuć na patelnię z boczkiem. Zdejmij z ognia i wymieszaj z połową parmezanu. Postaw ponownie na gaz i podgrzewaj, aż makaron będzie gorący.
Polej 2 jajkami roztrzepanymi i mieszaj, aż pokryje się masą jajeczną. Podawaj od razu posypany zmielonym pieprzem i pozostałym parmezanem.