Spaghetti po bolońsku
Spaghetti po bolońsku to potrawa uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Podobno są tacy, którzy mogliby jeść ją na śniadanie, obiad i kolację... Z całą pewnością duża porcja spaghetti po bolońsku jest tak sycąca i treściwa, że może zastąpić dwa dania.

Składniki
- 700 g mięsa mielonego (np. łopatki)
- 500 g pomidorów
- 350 g - 400 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- bazylia, oregano, majeranek
- ew. przyprawa do mięsa mielonego
- dowolna zielenina
Spaghetti po bolońsku - jak zrobić
1. Cebulę obieramy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy, myjemy i rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy oba warzywa do lekkiego zrumienienia.2. Do zawartości patelni dodajemy mięso mielone - to obowiązkowy punkt w spaghetti po bolońsku, smażymy wszystko razem ok. 20 min., co jakiś czas mieszając. Jeśli mamy przyprawę do mięsa mielonego, dodajemy ją teraz (1-2 łyżki).3. Pomidory nacinamy i sparzamy. Schładzamy w garnku z zimną wodą, obieramy i kroimy drobno. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi przyprawami. Smażymy wszystko razem jeszcze 10-15 min. 4. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i wykładamy na talerze. Na spaghetti przekładamy gotowy sos, całość posypujemy tartym serem, dekorujemy zieleniną. Spaghetti po bolońsku jest gotowe!
Przeczytaj także:Szukasz więcej inspiracji? Spróbuj zielonego spaghettiOto nietypowy przepis na spaghetti z cukiniiZobacz także inny przepis na klasyczne spaghetti* * *Zobacz więcej: