Reklama

Reklama

Spaghetti po bolońsku

Potrawa uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Podobno są tacy, którzy mogliby jeść ją na śniadanie, obiad i kolację... Z całą pewnością duża porcja spaghetti po bolońsku jest tak sycąca i treściwa, że może zastąpić dwa dania.

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego (np. łopatki)
  • 500 g pomidorów
  • 350 g - 400 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, majeranek
  • ew. przyprawa do mięsa mielonego
  • dowolna zielenina

1. Cebulę obieramy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy, myjemy i rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy oba warzywa do lekkiego zrumienienia.

2. Do zawartości patelni dodajemy mięso mielone, smażymy wszystko razem ok. 20 min., co jakiś czas mieszając. Jeśli mamy przyprawę do mięsa mielonego, dodajemy ją teraz (1-2 łyżki).

3. Pomidory nacinamy i sparzamy. Schładzamy w garnku z zimną wodą, obieramy i kroimy drobno. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi przyprawami. Smażymy wszystko razem jeszcze 10-15 min. 

4. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i wykładamy na talerze. Na makaron przekładamy gotowy sos, całość posypujemy tartym serem, dekorujemy zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje