Spaghetti po bolońsku

Aktualizacja

Spaghetti po bolońsku to potrawa uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Podobno są tacy, którzy mogliby jeść ją na śniadanie, obiad i kolację... Z całą pewnością duża porcja spaghetti po bolońsku jest tak sycąca i treściwa, że może zastąpić dwa dania.

Spaghetti po bolońsku najlepiej smakuje z dodatkiem tartego sera
Spaghetti po bolońsku najlepiej smakuje z dodatkiem tartego sera123RF/PICSEL

Spaghetti po bolońsku - jak zrobić

1. Cebulę obieramy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy, myjemy i rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy oba warzywa do lekkiego zrumienienia.

2. Do zawartości patelni dodajemy mięso mielone - to obowiązkowy punkt w spaghetti po bolońsku, smażymy wszystko razem ok. 20 min., co jakiś czas mieszając. Jeśli mamy przyprawę do mięsa mielonego, dodajemy ją teraz (1-2 łyżki).

3. Pomidory nacinamy i sparzamy. Schładzamy w garnku z zimną wodą, obieramy i kroimy drobno. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi przyprawami. Smażymy wszystko razem jeszcze 10-15 min. 

4. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i wykładamy na talerze. Na spaghetti przekładamy gotowy sos, całość posypujemy tartym serem, dekorujemy zieleniną. Spaghetti po bolońsku jest gotowe!

Przeczytaj także:

Szukasz więcej inspiracji? Spróbuj zielonego spaghetti

Oto nietypowy przepis na spaghetti z cukinii

Zobacz także inny przepis na klasyczne spaghetti

* * *

Zobacz więcej:

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas