Spaghetti z cukinią i ziołami
Szybki i niedrogi obiad
Składniki:
- opakowanie spaghetti (500 g)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 cukinie średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 5 jajek
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu
- 2/3 szklanki startego sera typu parmezan
- 1/2 szklanki świeżych ziół (np. bazylii)
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
1 Ugotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, ale tak by została szklanka wody z gotowania.
2. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki. Wrzuć cukinię na rozgrzaną patelnię i smaż, mieszając, 4-5 minut. Dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i dodaj do makaronu.
3. Do miseczki wybij jajka, dodaj jogurt, 1/2 szklanki startego sera i posiekane zioła (pozostaw trochę do dekoracji). Wymieszaj i wylej sos na makaron z cukinią. Podgrzewaj na małym ogniu 1-2 minuty, mieszając, aż sos oklei spaghetti. 4 Od razu rozłóż na talerze, posyp po wierzchu resztą startego sera, ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.