Reklama

Reklama

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

Aromatyczne makaronowe pasty, to ulubione dania kuchni włoskiej, a gdyby tak makaron zamienić na warzywne spaghetti?

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • Garść liści szpinaku baby
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 75 g orzechów Pinii np. Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 połówka cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie. Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje