Spaghetti z jajkiem (po 12. miesiącu)
Oto kolejna szybka i prosta wersja spaghetti dla najmłodszych. Tym razem proponuję łagodny sos z jajkiem.
Możesz podać go maluchom po ukończeniu pierwszego roku życia. Ta wersja spaghetti najbardziej przypadła do gustu mojej córeczce. Z podanych składników wyjdą 3 obiady dla malucha. Danie możesz bezpiecznie zamrozić na inny dzień. Jeżeli sos jest za gęsty możesz dodać do niego odrobinę wody, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Jeśli dziecko nie lubi kawałków mielonego mięsa, zmiksuj sos na gładką masę.
Składniki:
- 200 g mięsa wołowego
- 1/3 cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- kilkanaście nitek makaronu spaghetti
- majeranek
- sól
- pieprz
- oregano
- 2 posiekane listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed gotowaniem połam go na krótsze kawałki.
- Mięso zmiel i przypraw delikatnie solą i pieprzem.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju.
- Dodaj wołowinę i resztę przypraw. Całość smaż przez chwilę ciągle mieszając.
- Podlej odrobiną wody i duś około 10 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i pozwól wodzie odparować.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
- Jajko przekrój na pół, wyjmij żółtko, a białko rozdrobnij widelcem i razem z posiekanym szczypiorkiem dodaj do sosu.
- Makaron ułóż na talerzu, polej sosem i posyp startym lub rozkruszonym żółtkiem.
Smacznego!