Spanakopita z fetą i szpinakiem
Wcale nie musisz pakować walizek, by rozkoszować się smakiem śródziemnomorskich potraw. Z naszym przepisem bez problemu przygotujesz jedną z nich. Gwarantujemy, że zachwyci cię smakiem!
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Szpinak opłucz, osusz. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Połącz z bryndzą i jajkiem. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz gałką.
2. Ciasto rozwałkuj na długi wąski prostokąt. Ułóż na nim farsz. Zwiń. Rulon przenieś do posmarowanej odrobiną oliwy formy. Uformuj ślimak.
3. Wierzch posmaruj resztą oliwy. Posyp sezamem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 st.