Reklama

Reklama

Spanakopita z fetą i szpinakiem

Wcale nie musisz pakować walizek, by rozkoszować się smakiem śródziemnomorskich potraw. Z naszym przepisem bez problemu przygotujesz jedną z nich. Gwarantujemy, że zachwyci cię smakiem!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 30 dag bryndzy
  • 1 jajko

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sezam

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Szpinak opłucz, osusz. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij  na niej cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Połącz  z bryndzą i jajkiem. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz gałką.

Reklama

2. Ciasto rozwałkuj na długi  wąski prostokąt. Ułóż na nim farsz. Zwiń. Rulon przenieś do posmarowanej odrobiną oliwy formy. Uformuj ślimak.

3. Wierzch posmaruj resztą oliwy. Posyp sezamem. Piecz ok. 30 minut  w temperaturze 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje