Spędź Wielkanoc z kubkiem wyjątkowej herbaty
Wielkanoc to moment na refleksję oraz znalezienie chwili wytchnienia, którą urozmaici kubek pełnej smaku i aromatu herbaty.
Mleczna herbata z karmelem
W rondlu podgrzewamy mleko, wkładamy dwie torebki herbaty oraz ziarenka wanilii. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Równocześnie, w drugim rondlu przygotowujemy karmel - na suche dno przesypujemy cukier i rozgrzewamy rondel. Gdy cukier przybierze bursztynową barwę (uwaga będzie bardzo gorący!), zalewamy go ciepłym mlekiem herbaciano-waniliowym (będzie pryskać!). Gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru.
Herbata z syropem waniliowym domowej roboty
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wydobywamy ziarenka. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz ziarenka wanilii. Gotujemy, aż syrop zgęstnieje często mieszając. Gdy cały cukier się rozpuści schładzamy syrop i przelewamy go do słoika lub butelki. Do zaparzacza wsypujemy łyżkę herbaty i zalewamy wodą o temperaturze 95 st. C i parzymy przez 3-5 minut. Przelewamy do naczyń, dodajemy 1-2 łyżki syropu waniliowego.
Orzeźwiająca herbata z miętą i imbirem
Sposób przygotowania
Do zaparzacza wsypujemy herbatę, dodajemy liście mięty i imbir pokrojony w cienkie talarki i zalewamy wodą o temperaturze 950C. Parzymy przez 4-5 minut i przelewamy do filiżanek. Opcjonalnie dodajemy plasterek cytryny dosładzamy łyżką miodu.