Sposób na chrupiące ogórki kiszone
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przysmaków Polaków. I choć sposób na ukiszenie smacznych ogórków jest bardzo prosty, to jednak nie każdy wie, jaki składnik należy dodać, by były one idealnie chrupiące i zachowały odpowiednią twardość.
Sposób na chrupiące ogórki kiszone
Ogórki kiszone nie tylko doskonale smakują, ale w dodatku są zbawienne dla naszej mikloflory jelitowej, podnosząc produkcję enzymów trawiennych. Do procesu kiszenia ogórków możemy dodawać najróżniejsze przyprawy, ale jeśli chcemy, by ogórki były twarde i chrupiące, nie możemy zapomnieć o jednym składniku.
Czytaj także: Pora na ogórka z pola
A mowa o liściach wiśni, które sprawią, że kiszonki będą doskonale chrupiące i odpowiednio twarde. Dzięki dodaniu tego składnika unikniemy sytuacji, gdy po kiszeniu ogórki są miękkie i rozpadają się w dłoniach.
Oczywiście kiszone ogórki zachowają swoją chrupkość i twardość pod warunkiem, że cały proces kiszenia zostanie przeprowadzony odpowiednio ze sztuką na każdym jego etapie. Dlatego pamiętajmy, by słoik z kiszonymi ogórkami był szczelnie zamknięty.
Warto wiedzieć: Ogórki zapakowane w folię? Są tego dwie przyczyny
Przepis na ogórki kiszone
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- 30 g korzenia chrzanu
- 6 ząbków czosnku
- 3 gałązki kopru
- kilka liści wiśni
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie zostawiamy je w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. W słoikach o pojemności 1 litra na dnie układamy liście wiśni, koper, czosnek i korzeń chrzanu. Do słoika wkładamy ogórki, by szczelnie go wypełniły. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, by ogórki nie wystawały. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Po tygodniu otrzymamy ogórki małosolne, natomiast po 3 tygodniach fermentacji - ogórki kiszone.
Zobacz również: Sałatka z ogórków konserwowych na słodko