Sposób na chrupiące ogórki kiszone

Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przysmaków Polaków. I choć sposób na ukiszenie smacznych ogórków jest bardzo prosty, to jednak nie każdy wie, jaki składnik należy dodać, by były one idealnie chrupiące i zachowały odpowiednią twardość.

Ogórki kiszone smakują najlepiej, gdy zachowają swoją twardość i chrupkość
Ogórki kiszone smakują najlepiej, gdy zachowają swoją twardość i chrupkość123RF/PICSEL

Sposób na chrupiące ogórki kiszone

Ogórki kiszone nie tylko doskonale smakują, ale w dodatku są zbawienne dla naszej mikloflory jelitowej, podnosząc produkcję enzymów trawiennych. Do procesu kiszenia ogórków możemy dodawać najróżniejsze przyprawy, ale jeśli chcemy, by ogórki były twarde i chrupiące, nie możemy zapomnieć o jednym składniku.

Czytaj także: Pora na ogórka z pola

A mowa o liściach wiśni, które sprawią, że kiszonki będą doskonale chrupiące i odpowiednio twarde. Dzięki dodaniu tego składnika unikniemy sytuacji, gdy po kiszeniu ogórki są miękkie i rozpadają się w dłoniach.

Liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone zachowają odpowiednią konsystencje
Liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone zachowają odpowiednią konsystencjePicsel123RF/PICSEL

Oczywiście kiszone ogórki zachowają swoją chrupkość i twardość pod warunkiem, że cały proces kiszenia zostanie przeprowadzony odpowiednio ze sztuką na każdym jego etapie. Dlatego pamiętajmy, by słoik z kiszonymi ogórkami był szczelnie zamknięty.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki kopru
  • kilka liści wiśni

Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie zostawiamy je w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. W słoikach o pojemności 1 litra na dnie układamy liście wiśni, koper, czosnek i korzeń chrzanu. Do słoika wkładamy ogórki, by szczelnie go wypełniły. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, by ogórki nie wystawały. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Po tygodniu otrzymamy ogórki małosolne, natomiast po 3 tygodniach fermentacji - ogórki kiszone.

"Na zdrowie": Marchewka chroni przed groźnymi chorobamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas