Sałatka z konserwowych ogórków na słodko

Ogórki z miodem? Brzmi, jak totalne szaleństwo! Ale jak wiadomo, przeciwieństwa często się przyciągają i tak jest w tym przypadku. Odrobina słodyczy w połączeniu z kwaśnym smakiem konserwowych ogórków tworzy nowy, nieznane wcześniej połączenie.

Kiszone lub konserwowe ogórki idealnie smakują w słodkim, śmietanowym sosie
Kiszone lub konserwowe ogórki idealnie smakują w słodkim, śmietanowym sosie123RF/PICSEL

Ogórki odsączamy z zalewy kroimy w drobne plasterki lub jeśli ktoś woli w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą, mieszamy oba składniki razem w miseczce.

Do śmietany dodajemy łyżeczkę miodu oraz szczyptę ostrej papryki. Intensywnie mieszamy i zalewamy tak przygotowanym sosem ogórki.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania i  grillowanych mięs.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Perliczka na miodziePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas