Ogórki zapakowane w folię? Są tego dwie przyczyny
Obecnie ogórki można kupić w sklepach właściwie przez cały rok. Jednak jesienią i zimą często te warzywa, uważane za dość pospolite, a niezwykle wartościowe, są zapakowane w folię. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że są dwie przyczyny takiej sytuacji.
Ogórki. Dlaczego są pakowane w folię?
Pierwszym powodem, dla którego ogórki szklarniowe jesienią i zimą są sprzedawane w foliowych opakowaniach, jest fakt, że są one importowane z zagranicy. Taki sposób chroni je podczas długiego transportu - sama skórka jest dość delikatna i nie ochroniłaby warzywa przed uszkodzeniami.
Dodatkowo ściśle przylegająca folia ogranicza odparowywanie wody z ogórków. Warzywa te bowiem aż w 90 proc. składają się z wody, dlatego opakowanie pozwala zachować ją w ich wnętrzu. Dzięki temu są również dłużej świeże i twarde. Bez folii ogórki byłyby wysuszone i miękkie.
Ogórek zawiera w sobie wiele ważnych składników odżywczych. Należą do nich m.in. witamina K, witamina C, potas, magnez oraz mangan. Poza tym warzywa te dzięki zawartości dużej ilości wody świetnie nawadniają organizm. Polecane są w infekcjach układu moczowego i chorobach nerek.
Co więcej, ogórki mają mało kalorii, dlatego z powodzeniem mogą być wykorzystywane w dietach odchudzających. Warzywa te zawierają także przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Według badań naukowych mogą hamować rozwój raka trzustki i prostaty.
***
Zobacz również:
Siedem największych błędów popełnianych przy kiszeniu ogórków
Kiszenie ogórków w zimie? Oto sprawdzone przepisy na przetwory
Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku?