Sposób na galaretę

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

Galareta mięsna
Galareta mięsna 123RF/PICSEL

1. Galareta do ryby nie będzie mętna, jeśli sklarujesz ją białkiem z odrobiną octu lub koncentratu pomidorowego. Połącz roztrzepane białka z octem. Gotuj wywar około 2 minut, mieszając go. Wyłóż sito lnianą ściereczką, przelej.

2. Każda żelatynę przygotowuje się inaczej. Dlatego producent umieszcza informację na opakowaniu, ile żelatyny należy dodać na 1 l płynu. Działaj zgodnie z instrukcją.

3. Zawsze sprawdź, czy bulion do galarety jest dobrze przyprawiony. Po schłodzeniu go nic już nie zmienisz. Jeśli mrozisz galaretę, dodaj więcej przypraw, gdyż podczas mrożenia aromat przypraw odrobinę się ulotni.

4. Do galarety podaj ćwiartki cytryny, odrobinę octu majonez lub chrzan. ✓ Galarety przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas