Sposoby wykorzystania cytryny w kuchni
Każda pani domu zna przynajmniej kilka sposobów wykorzystania cytryny w kuchni. My prezentujemy te najpopularniejsze i sprawdzone.

123RF/PICSEL
Sposoby wykorzystania cytryny w kuchni
Każda pani domu zna przynajmniej kilka sposobów wykorzystania cytryny w kuchni. My prezentujemy te najpopularniejsze i sprawdzone.

Kłopotom trawiennym zapobiegnie cytrynowa lemoniada - Do przygotowania napoju potrzebujemy czterech składników. W pierwszej kolejności szykujemy przegotowaną wodę - gdy lekko przestygnie dodajemy do niej dwie łyżki płynnego miodu, mieszamy, uzupełniamy całość czterema łyżkami suszonych kwiatów lawendy. Odstawiamy napój na kwadrans (w tym czasie wyciskamy sok z dwóch cytryn), następnie odcedzamy i łączymy z cytrynowym sokiem. Zostawiamy do ostygnięcia, możemy go też później schłodzić (według upodobań).

Sok cytrynowy wykorzystujemy przy okazji różnych eksperymentów kulinarnych. Chcąc pozyskać go jak najwięcej włóżmy cytrynę na kilkanaście minut do bardzo ciepłej/gorącej wody (ale nie do wrzątku!). Innym sposobem, by dosłownie wycisnąć z niej jak najwięcej, jest poprzedzenie wyciskania ugniataniem jej lub kilkakrotnym turlaniem po blacie (z jednoczesnym lekkim dociskaniem do powierzchni stołu). Najbardziej soczyste będą cytryny zerwane w Europie (nie przebyły tak długiej drogi jak te, które przywędrowały z innych zakątków świata).

Aby skorupki jajek nie popękały podczas gotowania, możemy do wody dodać odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu unikniemy wypłynięcia białka z jajka, które już zostało lekko uszkodzone. 123RF/PICSEL

Ostry smak cebuli zazwyczaj nie odpowiada dzieciom oraz osobom o wrażliwszym podniebieniu. Jednak i na to jest rada - wystarczy, że pokroimy cebulę (np. w piórka) i skropimy ją sokiem z cytryny. 123RF/PICSEL

Deska do krojenia (zwłaszcza drewniana lub plastikowa) łatwo absorbuje różne nieatrakcyjne zapachy, jak ten cebulowy, czosnkowy czy rybny. Chcąc pozbyć się ich skutecznie, powinniśmy przetrzeć deseczkę plastrem cytryny. 123RF/PICSEL

Odrobinę cytrynowego soku warto dodać do wody, w której gotujemy warzywa. Dzięki temu np. buraki czy cebula zachowają kolory, a stare ziemniaki czy kalafiory nie będą ciemniały. 123RF/PICSEL

Dyskomfort spowodowany wzdęciami czy zaparciami złagodzimy wypijając szklankę ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny. 123RF/PICSEL

Sok z cytryny pomoże w odświeżaniu nieco już przywiędniętych sałat - w tym celu zanurzymy je w wodzie z dodatkiem wyciśniętego soku. 123RF/PICSEL