Sprawdzone sposoby
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych
1. Gdy gotujesz kapustę, przez pierwsze dziesięć minut nie zakrywaj garnka pokrywką. Kapusta zawiera siarkę, która wydziela przy gotowaniu charakterystyczny zapach. Po 10 minutach siarka się ulotni. Wtedy możesz garnek przykryć.
2. Potrawy z kapusty warto zakwasić odrobiną soku z cytryny, octu lub dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Dzięki temu będą miały wyrazisty smak.
3. Do gołąbków z młodej kapusty możesz przyrządzić farsz z kaszy gryczanej, kaszy perłowej lub jaglanej i pieczarek.
4. Przed przygotowaniem zapiekanki z kapusty poszatkuj ją, posól i odstaw na godzinę, by puściła sok. Odciśnij i dopiero użyj do zapiekanki.
5. Do potraw z kapusty pod koniec gotowania dodaj dużo posiekanego koperku.