Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych

Zaczyna się sezon na młodą kapustę
Zaczyna się sezon na młodą kapustęPicsel123RF/PICSEL

1. Gdy gotujesz kapustę, przez pierwsze dziesięć minut nie zakrywaj garnka pokrywką. Kapusta zawiera siarkę, która wydziela przy gotowaniu charakterystyczny zapach. Po 10 minutach siarka się ulotni. Wtedy możesz garnek przykryć.

2. Potrawy z kapusty warto zakwasić odrobiną soku z cytryny, octu lub dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Dzięki temu będą miały wyrazisty smak.

3. Do gołąbków z młodej kapusty możesz przyrządzić farsz z kaszy gryczanej, kaszy perłowej lub jaglanej i pieczarek.

4. Przed przygotowaniem zapiekanki z kapusty poszatkuj ją, posól i odstaw na godzinę, by puściła sok. Odciśnij i dopiero użyj do zapiekanki.

5. Do potraw z kapusty pod koniec gotowania dodaj dużo posiekanego koperku.

Jak dokładnie obrać pomidora? TV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas