Reklama

Reklama

Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

1. By sprawdzić, czy jajko jest świeże, włóż je do szklanki z zimną wodą. Jeśli zostanie na dnie, nadaje się do spożycia, unoszące się na powierzchni należy wyrzucić.

Reklama

2. Świeże jajko powinno mieć duże, wypukłe żółtko otoczone warstwą gęstego białka, które tylko z brzegu jest lekko płynne.

3. Aby jajecznica była puszysta, przed smażeniem rozbij jajka w misce, wymieszaj z łyżką wody i śmietany oraz dodaj odrobinę masła.

4. By przygotować jajko na twardo, należy gotować je 8-10 minut. Nie gotuj go zbyt długo, ponieważ straci większość wartości odżywczych.

5. Jajka przechowuj w lodówce lub w chłodnym miejscu. Nie myj ich, bo zniszczysz warstwę ochronną, którą jest otoczona ich skorupka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje