Sprawdzone sposoby
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.
1. By sprawdzić, czy jajko jest świeże, włóż je do szklanki z zimną wodą. Jeśli zostanie na dnie, nadaje się do spożycia, unoszące się na powierzchni należy wyrzucić.
2. Świeże jajko powinno mieć duże, wypukłe żółtko otoczone warstwą gęstego białka, które tylko z brzegu jest lekko płynne.
3. Aby jajecznica była puszysta, przed smażeniem rozbij jajka w misce, wymieszaj z łyżką wody i śmietany oraz dodaj odrobinę masła.
4. By przygotować jajko na twardo, należy gotować je 8-10 minut. Nie gotuj go zbyt długo, ponieważ straci większość wartości odżywczych.
5. Jajka przechowuj w lodówce lub w chłodnym miejscu. Nie myj ich, bo zniszczysz warstwę ochronną, którą jest otoczona ich skorupka.