Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

Jajecznica, to jedno z ulubionych sniadań Polaków
Jajecznica, to jedno z ulubionych sniadań Polaków123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. By sprawdzić, czy jajko jest świeże, włóż je do szklanki z zimną wodą. Jeśli zostanie na dnie, nadaje się do spożycia, unoszące się na powierzchni należy wyrzucić.

2. Świeże jajko powinno mieć duże, wypukłe żółtko otoczone warstwą gęstego białka, które tylko z brzegu jest lekko płynne.

3. Aby jajecznica była puszysta, przed smażeniem rozbij jajka w misce, wymieszaj z łyżką wody i śmietany oraz dodaj odrobinę masła.

4. By przygotować jajko na twardo, należy gotować je 8-10 minut. Nie gotuj go zbyt długo, ponieważ straci większość wartości odżywczych.

5. Jajka przechowuj w lodówce lub w chłodnym miejscu. Nie myj ich, bo zniszczysz warstwę ochronną, którą jest otoczona ich skorupka.

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas