Sprawdzony przepis na kotlety pożarskie Ewy Wachowicz. Wyśmienite

Jeśli macie ochotę na smaczną i oryginalną panierkę, to możecie ją przygotować z czerstwego pieczywa i wykorzystać do usmażenia kotletów pożarskiego. Poniżej przepis.

Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowicz
Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 żółtko
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko
  • czerstwe pieczywo do panierowania
Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowicz
Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Opis przygotowania:

  1. Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. 
  2. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką.
  3.  Doprawić solą i pieprzem. 
  4. Dokładnie wyrobić. 
  5. Formować podłużne kotleciki - z tej porcji mięsa wyjdą cztery. 
  6. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). 
  7. Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. 
  8. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
„Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas