Reklama

Reklama

Sprawdzony sposób na europejski dzień śniadania!

Każdy dzień powinniśmy rozpocząć od zdrowego i pełnowartościowego posiłku, a zbliżające się święto stanowi dodatkową ku temu motywację. Już 24 kwietnia będziemy obchodzić europejski dzień śniadania. W jaki sposób go uczcić? Przygotowując odpowiedni posiłek! Nasze propozycje to: naleśniki na słodko, łosoś na waflu zbożowym, racuchy oraz pasta serowo-jajeczna. To proste, ale sprawdzone przysmaki, które są idealne nie tylko od święta.

Śniadanie trzeba zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Najlepiej, gdy poprzedza je wypicie szklanki wody z cytryną. Niezależnie od upodobań kulinarnych, zawsze zamiast na ilość, warto stawiać na jakość produktów. Kęsów jedzenia nie należy popijać; herbatą (lub wodą) delektujmy się po posiłku. To podstawowe, ale cenne rady, dzięki którym dobrze rozpoczniemy dzień. Niestety, o poranku, zwłaszcza gdy nie jesteśmy rannymi ptaszkami, nie zawsze udaje się trzymać nawet najprostszych do zrealizowania wskazówek. Europejski dzień śniadania ma przypominać o znaczeniu pierwszego posiłku w ciągu dnia. Hasłem przewodnim nietypowego święta są słowa "Znajdź czas na śniadanie". Obchodzone 24 kwietnia wydarzenie to dobry pretekst, by przekonać się, że śniadanie nie musi ograniczać się wyłącznie do kanapek. Dowodzą tego propozycje laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie". Rodzimi producenci wysokiej jakości artykułów spożywczych zachęcają do sprawdzenia jak smakują np. naleśniki orkiszowe, kanapki na bazie wafli zbożowych czy racuchy z jabłkiem i owsianymi otrębami. Miłośnicy tradycyjnych kanapek mogą przygotować sobie z kolei pastę serowo-jajeczną. Do dzieła!

Wykwintna kanapka z łososiem i sosem czosnkowym

Reklama

Do jej przygotowania potrzebne są: wafle zbożowo-ryżowe np. SiejeJe, wędzony łosoś, jogurt naturalny, majonez, koperek, czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z majonezem, koperkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na wafel zbożowy, następnie układamy plastry łososia i dekorujemy całość koperkiem. Wafle zbożowe są nie tylko bazą do kanapek, można podawać je także z konfiturą, serkiem lub jogurtem.

Materiał prasowy "Doceń polskie".


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje