Śródziemnomorska kuchnia: Dlaczego uchodzi za najzdrowszą?

Kuchnia śródziemnomorska łączy tradycję kulinarną kilku krajów i regionów. Klasycznie zalicza się do niej potrawy pochodzące z Grecji, Francji, Włoch oraz Hiszpanii. Każde państwo posiada swoje reprezentacyjne dania, które są znane na całym świecie. Wyborne sery, najlepsze wina, a także ślimaki, pizza albo sałatki – wszystko to pochodzi z kuchni, która uchodzi za najzdrowszą. Dlaczego jest szczególnie polecana? Skąd w niej tyle prozdrowotnych właściwości? Jakie produkty są w niej dozwolone? Przekonajmy się.

Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska ©123RF/PICSEL
Najlepsza pizza? Wystarczą trzy składniki!AFP

Zasady kuchni śródziemnomorskiej

Sery francuskie
©123RF/PICSEL

Obecnie nie ma jednej receptury na dietę śródziemnomorską, ponieważ jest to bardzo szerokie pojęcie. Na jej założenia mają wpływ produkty, które pochodzą z różnych części Europy (Grecji, Hiszpanii, Francji oraz Włoch), a także z północnej Afryki. Zasady różnią się w zależności od dostępnych składników oraz możliwości ich przyrządzania. Na szczęście, łączy je klika cech wspólnych. To sprawia, że kuchnię śródziemnomorską cenią lekarze i dietetycy i tym samym jest niezwykle popularna na całym świecie.

Zasady łączące kuchnie śródziemnomorską

Kuchnia śródziemnomorska polega na spożywaniu dużej ilości owoców i warzyw, które są dostępne w danym regionie. Poza tym zakłada, że dania są komponowane przy większym udziale drobiu, tłustych ryb oraz owoców morza, przy równoczesnym ograniczeniu mięsa czerwonego. Kuchnia śródziemnomorska obfituje w różne kompozycje świeżych ziół oraz przypraw. Dopuszczalne jest spożycie alkoholu, jednak w minimalnych ilościach (np. kieliszek czerwonego wytrawnego wina dziennie). Ogranicza się spożywanie potraw tłustych i wysoko przetworzonych, ale dozwolone jest dodawanie do potraw oliwy. Ważna jest również oprawa i celebracja posiłków: obiad i kolacja wygląda jak uczta, gdzie każdy kęs spożywa się w spokoju.

Dieta śródziemnomorska w praktyce

Oliwa
©123RF/PICSEL

Dieta jest prosta i klarowna. To zasługa nieskomplikowanych zasad, które obowiązują w kuchni śródziemnomorskiej. Przede wszystkim warto codzienne spożywać minimum cztery porcje warzyw, takich jak papryka, pomidor, ogórek, oliwki, por, cukinia, warzywa strączkowe, brokuł, a także kalafior. Mogą być one zapiekane w piekarniku, gotowane na parze albo zjadane na surowo. Nie warto również rezygnować z dań mącznych (pieczywa, kasz oraz makaronów), ale muszą opierać się na produktach pełnoziarnistych, które obfitują w błonnik. W diecie śródziemnomorskiej nie może zabraknąć również orzechów (codziennie jedną garść) oraz nabiału (nie częściej niż dwa razy w tygodniu).

Korzyści wynikające z diety śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska jest wysoce ceniona w profilaktyce chorób układu krążenia. To ogromna zasługa obecnych w rybach oraz oliwie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Spożywane w racjonalnej ilości oraz odpowiednich proporcjach skutecznie pomagają pozbyć się cholesterolu z organizmu oraz chronią serce; zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału oraz normuje się ciśnienie tętnicze krwi.

Dieta bogata w błonnik

Świeże zioła
©123RF/PICSEL

Kasze i makaron z tzw. pełnego ziarna oraz świeże warzywa i owoce, które wypełniają dietę śródziemnomorską, są bogate w błonnik. Jego niedobór jest bardzo szkodliwy dla całego układu pokarmowego. Ta substancja skutecznie reguluje pracę żołądka i jelit. Szczelnie wypełnia ich ścianki sprawiając, że na dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Błonnik pomaga w prawidłowym wchłanianiu niezbędnych substancji odżywczych, wspiera usuwanie zbędnych produktów przemiany materii oraz skutecznie chroni przed cukrzycą typu 2.

Wady diety śródziemnomorskiej

Lista zalet stosowania diety śródziemnomorskiej jest długa i poparta wiedzą i doświadczeniem specjalistów. Niestety jej stosowanie posiada również wady. Wynikają one przede wszystkim z dostępności składników, z których przyrządza się posiłki. O ile latem nie nastręcza to wielu trudności, to zimą może być kłopot z ich jakością. Uprawiane w szklarniach pomidory, ogórki i inne warzywa są nawożone ogromnymi ilościami pestycydów, które są szkodliwe dla zdrowia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas