Śródziemnomorski omlet

Śniadanie na bogato!

Omlet z cukinią
Omlet z cukinią123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod bieżącą wodą. Gotuj je w posolonej wodzie 25 min, następnie odcedź je, ostudź i obierz. Pokrój w plasterki. 

2. Cukinię umyj, wytrzyj i pokrój w plasterki. Pomidory osącz z zalewy, potnij w kosteczkę. 

3. Jajka ubij trzepaczką razem z mlekiem. Dodaj pokruszony zwykły kozi ser, posiekane oliwki oraz suszone pomidory. Tymianek, oregano i rozmaryn opłucz, osusz, posiekaj. 1/2 tymianku odłóż, resztę ziół wsyp do masy razem z 1/2 skórki cytrynowej. Wszystko wymieszaj, przypraw do smaku. 

4. Na patelni o śr. 26 cm (którą będziesz mogła wstawić do piekarnika) rozgrzej olej. Usmaż na nim cukinię i ziemniaki (ok. 8 min), przewracając warzywa co jakiś czas. Następnie równomiernie zalej je przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piecz ok. 40 min, aż masa się zetnie. Kremowy serek wymieszaj z resztą tymianku i skórki cytrynowej. Przypraw, podawaj jako sos.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas