Śródziemnomorski omlet

Śniadanie na bogato!

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 zielona cukinia
  • 10 sag suszonych pomidorów w oleju
  • 6 jajek
  • 150 ml mleka
  • 20 dag kremowego koziego sera
  • 20 dag koziego sera zwykłego
  • 5 dag czarnych oliwek (posiekanych)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano q5 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • skórka starta 1 cytryny

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod bieżącą wodą. Gotuj je w posolonej wodzie 25 min, następnie odcedź je, ostudź i obierz. Pokrój w plasterki. 

2. Cukinię umyj, wytrzyj i pokrój w plasterki. Pomidory osącz z zalewy, potnij w kosteczkę. 

3. Jajka ubij trzepaczką razem z mlekiem. Dodaj pokruszony zwykły kozi ser, posiekane oliwki oraz suszone pomidory. Tymianek, oregano i rozmaryn opłucz, osusz, posiekaj. 1/2 tymianku odłóż, resztę ziół wsyp do masy razem z 1/2 skórki cytrynowej. Wszystko wymieszaj, przypraw do smaku. 

4. Na patelni o śr. 26 cm (którą będziesz mogła wstawić do piekarnika) rozgrzej olej. Usmaż na nim cukinię i ziemniaki (ok. 8 min), przewracając warzywa co jakiś czas. Następnie równomiernie zalej je przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i piecz ok. 40 min, aż masa się zetnie. Kremowy serek wymieszaj z resztą tymianku i skórki cytrynowej. Przypraw, podawaj jako sos.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje