Śródziemnomorskie bogactwo smaków

Kraje basenu Morza Śródziemnego to najczęściej odwiedzany przez Polaków region świata.

article cover
materiały prasowe

Rodzaj kuchni jest nieodzownie związany z historią i kulturą danego regionu. Sposób przygotowywania posiłków, podstawowe składniki, tradycja spożywania potraw w określonej porze dnia - wszystko to sprawia, że charakterystyczna dla danego regionu świata kuchnia silnie łączy się z panującym tam stylem życia oraz mentalnością samych mieszkańców.

Dla krajów basenu Morza Śródziemnego charakterystyczny jest ceremonialny wręcz sposób przygotowywania posiłków. Gotowanie jest pasją, a czas spędzony przy stole traktowany jako chwila relaksu i odpoczynku od codziennych obowiązków. Nic więc dziwnego, że kuchnia śródziemnomorska cieszy się tak dużą popularnością we wszystkich zakątkach świata.

Przysmaki nie do podrobienia

Podobne warunki klimatyczne, zbliżona kultura, przeplatająca się historia poszczególnych krajów śródziemnomorskich uwidacznia się w podstawowych składnikach wykorzystywanych do przyrządzania dań oraz zbliżonym sposobie przyprawiania. Pomimo wielu podobieństw kuchnia śródziemnomorska to cała gama różnorodności. Nie wystarczy tu wyróżnić potraw charakterystycznych dla poszczególnych krajów basenu Morza Śródziemnego. Każdy z regionów ma do zaoferowania bogaty zestaw dań, opartych na produktach, specyficznych tylko dla danego obszaru.

- Jako przykład obrazujący tę szczególną, regionalną różnorodność można podać unikatowy smak serów, wywodzących się z różnych części Włoch lub Francji - tłumaczy Damiano Serra, szef kuchni wrocławskiej restauracji Il Gusto, serwującej dania kuchni śródziemnomorskiej. - Swoista mikroflora występująca tylko na danym obszarze kraju powoduje, że wytwarzane tam sery są nie do podrobienia w żadnym innym miejscu. Nawet przy wykorzystaniu tych samych składników i zachowaniu wszelkich zasad produkcji wskazanego gatunku sera, nie jesteśmy w stanie wyprodukować w Polsce tak aromatycznej gorgonzoli czy też delikatnego mascarpone, jak te sprowadzane bezpośrednio z Lombardii - dodaje.

Specjalności regionów

Jak żadna inna, kuchnia śródziemnomorska jest paletą dań regionalnych. Pomimo, że współcześnie wiele regionalnych potraw przemieszało się wzajemnie, w dalszym ciągu ogromna liczba lokalnych dań jest kojarzona ze swym pierwotnym miejscem pochodzenia. Zarówno Francja, Grecja, jak też Włochy to przykłady krajów, których lokalne potrawy zdobyły popularność na całym świecie.

Włoski Neapol czy Bolonia słyną z sosów warzywnych, a francuska Burgundia na stałe wpisała się w historię sztuki kulinarnej dzięki produkowanym w tym regionie burgundzkim winom. Również najwykwintniejsze sery włoskie i francuskie opatrzone są nazwami, przypominającymi nam o ich rodowodzie. Każdy smakosz kuchni wie, że tylko pochodzący z Normandii oryginalny Camembert pozwoli nam poznać prawdziwy smak tego pleśniowego sera.

Propozycje dla smakoszy

Kuchnia krajów basenu Morza Śródziemnego zdobyła liczne grono miłośników również dzięki idealnemu dopasowaniu do różnorodnych gustów i upodobań kulinarnych. Potrawy są propozycją zarówno dla poszukiwaczy oryginalnych doznań smakowych, jak też dla sympatyków prostych i tradycyjnych dań. Osoby lubujące się w wyszukanych potrawach, bazujących na owocach morza, serach pleśniowych, przyrządzanych w nietypowy sposób mięsach z pewnością nie pogardzą bardziej wykwintnymi potrawami kuchni włoskiej czy francuskiej.

Odwiedzając kraje południa, warto więc skosztować lokalnych smakołyków, zarówno tych powszechnie znanych, jak i mniej popularnych.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas