Składniki: - pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, - 250 g cielęciny z kością, - 5 g suszonych grzybów, - sól, - 35 g masła, - pół pęczka pietruszki, - 100 g wątroby cielęcej, - 2 żółtka, - 3-4 łyżki bułki tartej, - łyżka mąki, - pieprz, - 2 łyżki mielonego kminku Przygotowanie: Pokrojoną włoszczyznę, cebulę, mięso i grzyby umieścić w garnku, zalać wodą, posolić i gotować 2,5 godz. na słabym ogniu. Pozostałą cebulę drobno posiekać, zeszklić na 15 g masła, ostudzić. Pietruszkę posiekać. Wątrobę zmielić razem z usmażona cebulką. Dodać żółtka, pietruszkę i 3 łyżki bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i zostawić na 10 minut. Jeśli masa jest za miękka, dodać jeszcze łyżkę bułki. Za pomocą 2 łyżek formować kluski (łyżki zamoczyć wcześniej w wodzie). Kluski gotować w osolonej wodzie, na słabym ogniu 5-8 minut. Wyjąć, osączyć. Warzywa i mięso wyjąć z zupy. Zupę przecedzić. Mąkę i kminek przesmażyć na maśle i stopniowo dodawać do zupy (mieszając). Zagotować i pogotować jeszcze kilka minut. Warzywa i mięso pokroić, dodać do zupy. Doprawić sola i pieprzem podawać z kluskami. Czas przygotowania: 195 minut Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal