Staropolski piernik dojrzewający. Przepis idealny na święta
Zapach korzennych przypraw roznoszący się po całym domu jednoznacznie kojarzy się z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W polskiej tradycji kulinarnej nie ma wypieku bardziej charakterystycznego dla tych świąt niż staropolski piernik dojrzewający. Aromatyczny, pulchny i wypełniony najlepszej jakości składnikami nie ma sobie równych na uroczyście przybranym stole. Czym wyróżnia się na tle innych słodkości? By uzyskać wymarzony rezultat, jego przygotowanie należy rozpocząć już w listopadzie!
Imponująca kariera piernika
Choć dziś skupiamy się na pierniku staropolskim, warto wiedzieć, że za pierwowzór tego uwielbianego do dziś ciasta uznaje się miodowniki, które wypiekane były już w czasach starożytnych. Z biegiem czasu zostały nieco zapomniane, a do antycznych receptur powrócono w średniowieczu. Duże znaczenie dla rozwoju przepisów miały wyprawy krzyżowe, które umożliwiły sprowadzanie do Europy egzotycznych i wyrazistych w smaku przypraw. Zresztą dzisiejsza nazwa piernika pochodzi od staropolskiego słowa "pierny", oznaczającego "pieprzny". W dawnych recepturach nie szczędzono czarnego pieprzu, który idealnie korespondował ze słodyczą miodu.
Czym charakteryzuje się piernik dojrzewający?
Jego przygotowanie zamienia się w prawdziwy rytuał. Z pewnością nie należy do ciast błyskawicznych. Składniki na ciasto należy zagnieść co najmniej cztery tygodnie przed planowanym podaniem wypieku, a najbardziej doświadczeni szefowie kuchni zalecają wygospodarowanie dla niego aż sześciu tygodni.
Użycie hojnej porcji przypraw i miodu sprawia, że jest on doskonale zakonserwowany, więc nie musimy obawiać się o zepsucie ciasta piernikowego. Przygotować z niego można również mniejsze pierniczki, które okażą się pyszną przekąską, dekoracją na choinkę lub pomysłem na świąteczny podarek dla bliskich.
Jak przygotować dojrzewający piernik świąteczny?
Do zrobienia ciasta potrzebujesz:
- 1 kg mąki pszennej,
- 0,5 kg miodu (wybierz swój ulubiony rodzaj, świetnie sprawdzi się np. lipowy, spadziowy albo gryczany),
- 400 g cukru (polecamy brązowy),
- 250 g masła,
- 3 jajek,
- pół szklanki mleka,
- pół łyżeczki soli,
- 50 g przyprawy do pierników.
Uwaga: Jeśli masz ochotę, dodaj około 80 g posiekanych orzechów włoskich. Z podanych składników przygotujesz trzy blaty piernikowego ciasta. W kolejnym etapie będziesz przekładać je wybranymi powidłami.
Wykonanie:
Miód, cukier oraz masło przełóż do rondelka, rozpuść i wymieszaj. Dopilnuj, by składniki się nie zagotowały! Gdy masa wystygnie, dodaj mąkę, jajka, przyprawę korzenną oraz sól. Zagnieć, aż wszystkie składniki połączą się, na koniec wlej mleko. Wymieszaj i wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia i wstaw do lodówki na co najmniej cztery tygodnie.
Warto wiedzieć: Przyprawę do piernika możesz skomponować samodzielnie. W jej składzie powinny znaleźć się: cynamon, kardamon, goździki, imbir, anyż i gałka muszkatołowa.
Kiedy piec piernik na święta?
Podczas leżakowania ciasto na piernik nie wymaga twojej uwagi. Powrócisz do niego trzy lub cztery dni przed zaplanowaną degustacją. Po upieczeniu blaty potrzebują tego czasu, by zmięknąć. To wszystko zapewni biesiadnikom niezrównane doznania kulinarne.
Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na trzy równe części, rozwałkować i każdy blat upiec w temperaturze 180°C. Zajmie to około 20 minut. Dokładny czas zależy od wielkości blachy i grubości rozwałkowanego ciasta.
Gdy wystygnie, dwa kawałki posmaruj powidłami śliwkowymi i ułóż jeden na drugim. Pamiętaj, by na górnym blacie nie umieszczać już powideł. Piernik staropolski przenieś do chłodnego miejsca na trzy dni, by zmiękł. Przed podaniem udekoruj go polewą z czekolady deserowej. Te święta będą niezapomniane!
Polecamy:
Wyśmienity sernik na trzy sposoby