Staropolski piernik dojrzewający. Przepis idealny na święta

Zrobienie staropolskiego piernika nie jest trudne, lecz wymaga czasu
Zrobienie staropolskiego piernika nie jest trudne, lecz wymaga czasu123RF/PICSEL

Imponująca kariera piernika

Pomysły na dekorowanie pierniczkówInteria KulinariaInteria Kulinaria

Czym charakteryzuje się piernik dojrzewający?

Jak przygotować dojrzewający piernik świąteczny?

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kg miodu (wybierz swój ulubiony rodzaj, świetnie sprawdzi się np. lipowy, spadziowy albo gryczany),
  • 400 g cukru (polecamy brązowy),
  • 250 g masła,
  • 3 jajek,
  • pół szklanki mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 50 g przyprawy do pierników.

Kiedy piec piernik na święta?

Piernik dojrzewający to najlepsza ozdoba świątecznego stołu
Piernik dojrzewający to najlepsza ozdoba świątecznego stołu123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?