Stek z łaty wołowej
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.
Posiekaj cebulę i paprykę, usmaż na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, demi-glace, melasę i kawę. Dodaj rozgniecionego banana. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj.
Zagotuj i zmiksuj blenderem. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Usuń powięzi z łaty. Zmieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj mięso z każdej strony.
Smaż na patelni na oleju ze wszystkich stron. Gdy się zrumieni, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut.
Pokrusz i wymieszaj sery. Pokrój mięso w plastry. Podawaj z sosem i serem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.