Stek z łaty wołowej
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

Składniki
- 1 łata wołowa
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- olej
- 100 g tartego parmezanu
- 50 g sera feta
Składniki
na specjalny sos Sary
- odrobina oliwy
- pół cebuli
- pół papryki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 50 ml demi-glace
- 2 łyżki ciemnego syropu (melasy)
- 100 ml mocnej kawy
- pół banana
- 75 ml migdałów
- pół łyżeczki cynamonu
- 2- 3 łyżeczki kuminu
- 3 łyżki chipotle tabasco
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki sosu worchester
- 7 łyżek kakao
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i paprykę, usmaż na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, demi-glace, melasę i kawę. Dodaj rozgniecionego banana. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj.
Zagotuj i zmiksuj blenderem. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Usuń powięzi z łaty. Zmieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj mięso z każdej strony.
Smaż na patelni na oleju ze wszystkich stron. Gdy się zrumieni, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut.
Pokrusz i wymieszaj sery. Pokrój mięso w plastry. Podawaj z sosem i serem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.