Steki wołowe w sosie porzeczkowym i gratin z ziemniaków
Idealna propozycja na letni obiad.

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków, - 350 g śmietany, - sól, pieprz, - gałka muszkatołowa, - 75 g czerwonych porzeczek, - 1 szalotka, - 2 gałązki rozmarynu, - 4 steki wołowe, - 2 łyżki oleju, - 100 ml czerwonego wina, - 150 ml bulionu warzywnego, - 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego, - płaska łyżeczka mąki ziemni
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Foremkę natłuścić i dachówkowato ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylać na ziemniaki. Gratin zapiekać w 200 st. C przez 40-50 minut.Porzeczki oberwać z szypułek, szalotkę pokroić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju mocno obsmażyć mięso rozmaryn i szalotkę (2 minuty, obracając), a następnie wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 8-10 minut. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlać wino i gotować 5 minut, dodać dżem, bulion i połowę porzeczek i gotować jeszcze 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczana rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i zagęścić tym sos. Gotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą cukrem i pieprzem. Dodać pozostałe porzeczki. Mięso podawać z sosem i gratinem ziemniaczanym.
Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3100 kJ/740 kcal