Strucla Makowa z rodzynkami
Dla miłośników wypieków z makiem
Sposób przygotowania
1. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Mak połącz z rodzynkami i krakersami
2. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na grubszy placek. Posmaruj go nadzieniem. Zwiń, formując struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 70 minut. Pozostałe masło stop. Struclę odstaw na 20 min, by przestygła.
3. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj ok. 1/4 masła i oprósz ok. 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło oraz cukier puder