Strucla Makowa z rodzynkami
Dla miłośników wypieków z makiem

Składniki
- 3 szkl. mąki
- 25 dag masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1 op. proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 35 dag twarogu
- 3 jajka
- po 20 dag cukru pudru i rodzynek
- 6 pokruszonych krakersów
- 1 puszka masy makowej
- mąka do stolnicy
12-14 porcji
Sposób przygotowania
1. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Mak połącz z rodzynkami i krakersami 2. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na grubszy placek. Posmaruj go nadzieniem. Zwiń, formując struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 70 minut. Pozostałe masło stop. Struclę odstaw na 20 min, by przestygła. 3. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj ok. 1/4 masła i oprósz ok. 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło oraz cukier puder