Reklama

Reklama

Strucla pełna owoców

Smakowi i aromatowi tych ciast pełnych orzechów i owoców nie oprzesz się ani Ty, ani Twoi bliscy.

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 10 porcji

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 6 dag cukru
  • 150 ml mleka
  • 50 dag masła

Składniki na nadzienie

  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • garść
  • orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • Dekoracja: 20 dag cukru pudru
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i mleko, wymieszaj. Wyrób,przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

2. Jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni. Rodzynki namocz. Jabłka i bakalie wymieszaj z cynamonem.

3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podsypuj mąką, wyłóż nadzienie, zwijaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto piecz przez 45 minut. Do cukru dodawaj po łyżce wody,ucieraj mikserem. Zimne ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje