Strucla pełna owoców
Smakowi i aromatowi tych ciast pełnych orzechów i owoców nie oprzesz się ani Ty, ani Twoi bliscy.

Składniki
na ciasto
- 30 dag mąki pszennej
- 6 dag cukru
- 150 ml mleka
- 50 dag masła
10 porcji
Składniki
na nadzienie
- 4 jabłka
- garść rodzynek
- garść
- orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- łyżka cynamonu
- łyżka soku z cytryny
- Dekoracja: 20 dag cukru pudru
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i mleko, wymieszaj. Wyrób,przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.2. Jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni. Rodzynki namocz. Jabłka i bakalie wymieszaj z cynamonem.3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podsypuj mąką, wyłóż nadzienie, zwijaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto piecz przez 45 minut. Do cukru dodawaj po łyżce wody,ucieraj mikserem. Zimne ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.