Reklama

Reklama

Strucla z dżemem

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Strucla jest pachnąca i niezbyt słodka, a dzięki wilgoci z dżemu zachowuje świeżość dłużej niż zwykły placek drożdżowy.

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 łyżki cukru
  • 15 łyżek mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 8 dag masła
  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub innego ulubionego
  • 1 op. gotowego lukru

Sposób przygotowania:

1. Z cukru, czterech łyżek mąki, 50 ml mleka i drożdży zrób zaczyn. Odstaw na 15 min. Pozostałą mąkę połącz z solą, resztą mleka, żółtkami i wyrośniętym zaczynem. Wlej rozpuszczone masło. Wyrób ciasto. 

2. Odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ponownie wyrób, rozwałkuj na placek o grubości czterech mm. Posmaruj go dżemem. Zwiń boki do środka, formując struclę. Ułóż ją w formie. Odstaw na 60 min. Piecz 45 min w 180°C. Po ostudzeniu polukruj.




Dowiedz się więcej na temat: strucla | Strucla z dżemem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje