Strucle
Kawałeczek zawijanego ciasta osłodzi Tobie i najbliższym długie siedzenie w domu.
Zawijaniec z kremem
Sposób przygotowania
1. Wodę zagotuj z masłem, dodaj mąkę. Gotuj chwilę, mieszając. Ostudź. Dodawaj po jednym jajku, mieszaj. Wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Oprósz mąką, uformuj prostokąt.
2. Szklankę mleka i cukier zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, mieszaj. Ostudź. Zmiksuj z masłem. Krem wykładaj na ciasto, dodaj orzechy, rodzynki, posyp cynamonem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj orzechami włoskimi i rodzynkami.
Wiśnie w cieście filo
Sposób przygotowania
1. Płat ciasta filo połóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem. Posyp 2 łyżkami migdałów wymieszanych z 6 łyżkami cukru pudru. Tak samo przygotuj pozostałe płaty ciasta. Rozmroź wiśnie, osącz je na sitku z soku, wymieszaj z mąką kukurydzianą, ułóż na cieście.
2. Zwiń każdy płat ciasta, formując pojedyncze strudle. Ułóż na papierze łączeniem w dół i przenieś na blachę. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp pozostałym cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty.