Strucle

Kawałeczek zawijanego ciasta osłodzi Tobie i najbliższym długie siedzenie w domu.

Strucla z kremem
Strucla z kremem123RF/PICSEL

Zawijaniec z kremem

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotuj z masłem, dodaj mąkę. Gotuj chwilę, mieszając. Ostudź. Dodawaj po jednym jajku, mieszaj. Wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Oprósz mąką, uformuj prostokąt. 

2. Szklankę mleka i cukier zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, mieszaj. Ostudź. Zmiksuj z masłem. Krem wykładaj na ciasto, dodaj orzechy, rodzynki, posyp cynamonem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj orzechami włoskimi i rodzynkami. 

Wiśnie w cieście
Wiśnie w cieście123RF/PICSEL

Wiśnie w cieście filo

Sposób przygotowania

1. Płat ciasta filo połóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem. Posyp 2 łyżkami migdałów wymieszanych z 6 łyżkami cukru pudru. Tak samo przygotuj pozostałe płaty ciasta. Rozmroź wiśnie, osącz je na sitku z soku, wymieszaj z mąką kukurydzianą, ułóż na cieście. 

2. Zwiń każdy płat ciasta, formując pojedyncze strudle. Ułóż na papierze łączeniem w dół i przenieś na blachę. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp pozostałym cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas