Strucle
Kawałeczek zawijanego ciasta osłodzi Tobie i najbliższym długie siedzenie w domu.

Zawijaniec z kremem
Składniki
- szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- krem
- 2 szklanki mleka
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- dodatkowo
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- cynamon
Sposób przygotowania
1. Wodę zagotuj z masłem, dodaj mąkę. Gotuj chwilę, mieszając. Ostudź. Dodawaj po jednym jajku, mieszaj. Wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Oprósz mąką, uformuj prostokąt. 2. Szklankę mleka i cukier zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, mieszaj. Ostudź. Zmiksuj z masłem. Krem wykładaj na ciasto, dodaj orzechy, rodzynki, posyp cynamonem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj orzechami włoskimi i rodzynkami.

Wiśnie w cieście filo
Składniki
- 2 szklanki mrożonych wiśni
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 8 płatów ciasta filo
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 kostki stopionego masła
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Płat ciasta filo połóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem. Posyp 2 łyżkami migdałów wymieszanych z 6 łyżkami cukru pudru. Tak samo przygotuj pozostałe płaty ciasta. Rozmroź wiśnie, osącz je na sitku z soku, wymieszaj z mąką kukurydzianą, ułóż na cieście. 2. Zwiń każdy płat ciasta, formując pojedyncze strudle. Ułóż na papierze łączeniem w dół i przenieś na blachę. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp pozostałym cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty.