Reklama

Reklama

Strucle

Kawałeczek zawijanego ciasta osłodzi Tobie i najbliższym długie siedzenie w domu.

Zawijaniec z kremem

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki - krem

  • 2 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - dodatkowo

  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • cynamon

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotuj z masłem, dodaj mąkę. Gotuj chwilę, mieszając. Ostudź. Dodawaj po jednym jajku, mieszaj. Wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Oprósz mąką, uformuj prostokąt. 

2. Szklankę mleka i cukier zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, mieszaj. Ostudź. Zmiksuj z masłem. Krem wykładaj na ciasto, dodaj orzechy, rodzynki, posyp cynamonem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj orzechami włoskimi i rodzynkami. 

Wiśnie w cieście filo

Składniki dla: 8 sztuk

Składniki

  • 2 szklanki mrożonych wiśni
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 8 płatów ciasta filo
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 kostki stopionego masła
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Płat ciasta filo połóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem. Posyp 2 łyżkami migdałów wymieszanych z 6 łyżkami cukru pudru. Tak samo przygotuj pozostałe płaty ciasta. Rozmroź wiśnie, osącz je na sitku z soku, wymieszaj z mąką kukurydzianą, ułóż na cieście. 

2. Zwiń każdy płat ciasta, formując pojedyncze strudle. Ułóż na papierze łączeniem w dół i przenieś na blachę. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp pozostałym cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy