Strudel z gruszkami
Doskonały do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- ok. 50 ml wody
- sól
- 3-4 gruszki
- 50 dag mielonego twarogu
- 10 dag masła
- 6 łyżek stopionego masła
- 10 dag cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 op. budyniu waniliowego
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jednym jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 30 minut.
2. Twaróg utrzyj na gładką masę z masłem, cukrem, dwoma jajkami i proszkiem budyniowym. Gruszki obierz, oczyść, miąższ pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Delikatnie rozciągnij go, przesuwając pod plackiem dłonie od środka na zewnątrz.
3. Placek posmaruj 4 łyżkami stopionego masła. Rozsmaruj masę serową i rozłóż gruszki. Zwiń. Uformuj strudel, końce zawiń pod spód. Ciasto ułóż na blasze szwem do dołu. Wierzch posmaruj resztą masła. Piecz 50 minut w temp. 190 °C. Posyp cukrem pudrem.