Strudel z gruszkami

Doskonały do popołudniowej kawy.

Strudel z gruszką - idealny na podwieczorek
Strudel z gruszką - idealny na podwieczorek 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • ok. 50 ml wody
  • sól
  • 3-4 gruszki
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 10 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jednym jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 30 minut.

2. Twaróg utrzyj na gładką masę z masłem, cukrem, dwoma jajkami i proszkiem budyniowym. Gruszki obierz, oczyść, miąższ pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Delikatnie rozciągnij go, przesuwając pod plackiem dłonie od środka na zewnątrz.

3. Placek posmaruj 4 łyżkami stopionego masła. Rozsmaruj masę serową i rozłóż gruszki. Zwiń. Uformuj strudel, końce zawiń pod spód. Ciasto ułóż na blasze szwem do dołu. Wierzch posmaruj resztą masła. Piecz 50 minut w temp. 190 °C. Posyp cukrem pudrem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas