Reklama

Reklama

Strudel z jabłkami

Wyśmienity deser

Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki - ciasto

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 130 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Składniki - nadzienie

  • 60 dag jabłek
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dag masła
  • 15 dag otrębów żytnich
  • spora garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej, uformuj kopczyk z wgłębieniem, dodaj tam jajko, olej, wodę, ocet, esencję i sól. Wymieszaj składniki, zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj, aż będzie odchodzić od dłoni. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż w miejsce o temp. pokojowej. 

2. Nadzienie: jabłka umyj, obierz, miąższ zetrzyj. Masło rozpuść, wsyp otręby z cynamonem. Dodaj jabłka, orzechy, miód i żurawinę. Duś, aż odparuje sok z jabłek, zmiksuj. 

3. Ciasto rozciągnij na dużej ściereczce na cienki placek. Rozsmaruj zimne nadzienie wzdłuż jednego boku. Zwiń, pomagając sobie ściereczką. Piecz 30 minut w 190 st. C. Wystudź, oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje