Strudel z jabłkami
Wyśmienity deser

Składniki
- ciasto
- 40 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju
- 130 ml letniej wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
- nadzienie
- 60 dag jabłek
- 15 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 15 dag masła
- 15 dag otrębów żytnich
- spora garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka mielonego cynamonu
10-12 porcji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej, uformuj kopczyk z wgłębieniem, dodaj tam jajko, olej, wodę, ocet, esencję i sól. Wymieszaj składniki, zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj, aż będzie odchodzić od dłoni. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż w miejsce o temp. pokojowej. 2. Nadzienie: jabłka umyj, obierz, miąższ zetrzyj. Masło rozpuść, wsyp otręby z cynamonem. Dodaj jabłka, orzechy, miód i żurawinę. Duś, aż odparuje sok z jabłek, zmiksuj. 3. Ciasto rozciągnij na dużej ściereczce na cienki placek. Rozsmaruj zimne nadzienie wzdłuż jednego boku. Zwiń, pomagając sobie ściereczką. Piecz 30 minut w 190 st. C. Wystudź, oprósz cukrem pudrem.