Strudel z jabłkami
Wyśmienity deser
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej, uformuj kopczyk z wgłębieniem, dodaj tam jajko, olej, wodę, ocet, esencję i sól. Wymieszaj składniki, zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj, aż będzie odchodzić od dłoni. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż w miejsce o temp. pokojowej.
2. Nadzienie: jabłka umyj, obierz, miąższ zetrzyj. Masło rozpuść, wsyp otręby z cynamonem. Dodaj jabłka, orzechy, miód i żurawinę. Duś, aż odparuje sok z jabłek, zmiksuj.
3. Ciasto rozciągnij na dużej ściereczce na cienki placek. Rozsmaruj zimne nadzienie wzdłuż jednego boku. Zwiń, pomagając sobie ściereczką. Piecz 30 minut w 190 st. C. Wystudź, oprósz cukrem pudrem.